Bebelusii de azi… oamenii de maine!

cei 7 ani de acasa

           Mai sunt cateva zile si R&R fac un 1 an… timpul trece asa repede… Imi doresc atat de multe pentru ei si am emotii pentru lumea in care cresc. Pana acum i-am hranit, i-am ingrijit cu toata dragoastea mea. Sunt baietei mari, fac primii pasi in viata lor. Cred ca acum e momentul sa incep sa le ingrijesc si sufletul … sa incep sa “plantez pomisorul” numit  “cei 7 ani de acasa”, pom care o sa-i ajute sa fie oamenii de maine. Am analizat persoanele din jur, de la parintii mei pana la sotul meu, de la prietenii mei pana la necunoscutii de pe strada  si am realizat ca, daca imi doresc ca ai mei copii sa creasca intr-o lume frumoasa, trebuie sa-i invat de acum valorile esentiale, pentru ca ei sunt generatia care o sa schimbe lumea.

Imi doresc sa-i invat despre respect, azi sa spuna sarut-mana doamnelor, nu conteaza ca spun unei vecine sau doamnei care face curat pe scara…  si maine sa vorbeasca frumos, fara jigniri. Trebuie sa ai respect pentru toti oamenii indiferent de conditia intelectuala si scara sociala.

Imi doresc sa-i invat despre politete, azi sa lase o fetita sa se dea in leagan inaintea lor… si maine sa-i deschida usa de la masina iubitei. Sa inteleaga ca un simplu cuvant precum “multumesc” si ” te rog” deschide multe usi.

Imi doresc sa-i invat despre punctualitate, azi sa ajungem la pediatru la ora programata… si maine sa se incadreze in termenul acordat si sa nu consume timpul pretios al altei persoane.

Imi doresc sa-i invat sa fie darnici, azi sa imparta ce au de la un biscuite pana la o jucarie… si maine sa imparta celor nevoiasi din putinul lor. Daca sta in puterea lor sa faca pe cineva fericit sa o faca fara a sta pe ganduri, sa faca bine doar pentru placerea de a darui.

Imi doresc sa-i invat sa aprecieze ce au de la noi, azi sa nu strice jucariile… si maine sa stie valoarea banilor.

Imi doresc sa-i invat sa fie ambitiosi,  azi au depus efort sa faca primii pasi… si maine sa-si duca planurile la sfarsit si sa lupte pentu visele lor. Sa nu se lase batuti daca nu reusesc sa castige o lupta.

Imi doresc sa-i invat sa fie empatici, azi sa imbratiseze un copil care plange… si maine sa fie oameni calzi si pe care sa te bazezi, sa vada dincolo de mastile oamenilor si sa-i ajute.

Imi doresc sa-i invat sa iubeasca, azi sa-si iubeasca jucariile…si maine sa iubeasca natura, animalele si oamenii din jur.

Imi doresc sa-i invat sa fie corecti, azi sa nu triseze cand fac un puzzle… si maine sa nu minta ca sa ajunga la ce si-au propus. Sa munceasca cinstit, chiar daca dureaza mai mult sa-si atinga telul, insa satisfactia este pe masura.

Imi doresc sa-i invat sa fie ordonati, azi sa le arat cum jucariile trebuiesc asezate… si maine sa stie ca hartiile si mucurile de tigara au locul in cosul de gunoi si nu pe asfalt.

Imi doresc sa-i invat sa fie familisti, azi sa stea alaturi de parinti si bunici… si maine sa-si doreasca o familie unita, pe care sa se bazeze.

      Daca vrem sa insuflam copiilor dragostea de viata si fericirea de a trai, trebuie sa fim noi fericite, sa aratam bucurie pentru viata, natura si pentru cei din jur. Ne luam cu treburile zilnice si uitam rolul important pe care il avem… noi tinem in palmele noastre viitorul socetatii in care traim. De noi depinde ingrijirea “pomului” si formarea omului de maine…

      Rares si Radu,  adevarata bogatie o sa fie ce se naste in inima si sufletul vostru, de capacitatea voastra de a respecta, intelege, iubi, empatiza si darui. Sa va respectati si sa va pretuiti, iar cei din jur vor avea tentinda sa faca asta. Respecta-te si vei avea respect. Iubeste-te si vei fi iubit!

      Tu ce valori vrei sa insufli copilului tau?

Cu drag,

Ellie

P.S: daca ti-a placut articolul, te invit sa ma sustii cu un like pe pagina de Facebook „Cufarul mamei”  aici