Si cand faci un copil?

“-Mai tinerilor, voi nu vreti sa faceti un copil? Ce mai asteptati?” Aceasta intrebare am auzit-o de foarte multe ori, daca primeam si bani de ca2015-09-05 12.35.49te ori imi era adresata cred ca bifam un concediu in Dominicana. De la parintii nostri care isi doreau cu ardoare sa fie bunici tineri pana la cunostinte indepartate. De fiecare data imi puneam un zambet pe chip si raspundeam : “Nu sunt inca pregatita, vreau sa mai copilaresc”. Mascam foarte bine durerea si adevarul cumplit: ” nu pot ramane insarcinata, as vrea un copil in brate”. Cum ramaneam doar noi doi, masca era inundata de lacrimile care nu se opreau….
Infertilitatea este un subiect tabu in zilele noastre, iar tineretul are parte de aceasta boala care pe vremea bunicilor sau parintilor nostrii nu exista la o asemenea intensitate. Noi ne-am refugiat de restul lumii, eram doar noi doi si problema noastra. Motivul a fost simplu: cei din jur nu intelegeau ce simtim noi, ei reuseau sa faca un copil imediat. Auzeam “o sa fie bine” , ” sunteti tineri, reusiti voi” dar erau vorbe de incurajare standard fara traire din partea lor. Pe noi, infertilitatea ne-a unit si am trecut cu brio testul la care am fost supusi.
Daca aveti prieteni sau cunostinte care sunt tineri, casatoriti si de ceva vreme impreuna, incercati sa evitati intrebarea: “Pe cand un junior?”. Opriti-va inainte sa vreti sa intrebati parintii cu un singur copil cand ii mai fac micutului un fratior sau o surioara… Aceasta intrebare aparent pare nevinovata, insa credeti-ma ca nu este asa…  ea provoca unei persoane durere, stres si frustrare. Uneori in spatele zambetului rece si fastacelii raspunsului se poate ascunde durere si neputinta. Daca crezi ca poti ajuta, stai langa persoanele respective si incearca sa le faci ziua frumoasa, sa simta ca esti alaturi cu o vorba buna. Cand o sa fie pregatiti sa vorbeasca despre suferinta lor, o sa o faca. Atunci sa pregatesti umarul pe care sa planga si imbratisarea calda. Cand o sa reuseasca, o sa urle de fericire si toti o sa afle marea bucurie. Atunci sa-i feliciti, pentru ca au castigat lupta impotriva infertilitatii.
Chiar daca am 2 baietei, sunt mereu intrebata ” pe cand si o fetita?”… asa ca scot din nou masca si zambesc…

Cu drag,

Ellie

P.S: daca ti-a placut articolul, te invit sa ma sustii cu un like pe pagina de Facebook „Cufarul mamei”  aici