Infertilitatea-cancer pentru cuplu

infertilitate

sursa foto: trilulilu

Ultimele statistici dezvaluie ca 1 din 6 cupluri sufera de infertilitate, iar in spatele cifrelor stau lacrimi si durere. Marea majoritatea a cuplurilor dupa scurt timp de la oficializarea relatiei, vor sa treaca la urmatorul nivel, respectiv sa devina parinti. Deja isi imagineaza cum o sa  arate camera bebelusului, se gandesc la prenume adorabile si cauta pe net lucruri din universul bebelusilor. Trec lunile si nu apare copilul dorit, nici concediul la mare nu a ajutat prea mult. Deja semnele de intrebare apar si nu intarzie vizita la medic. Apar rezultatul analizelor si lumea se schimba pentru cei doi.
Respir adanc si retraiesc clipele acestea cumplite. In jurul nostru multe cupluri aveau bebelusul dorit sau urma sa apara pe lume. Noi faceam calcule sa vedem unde strangem cureaua ca sa ne permitem analize sofisticate si tratamente. In tara noastra, infertilitatea nu este considerata o problema de luat in serios, iar sprijinul financiar este minim si cu multe conditii de bifat. In celelalte tari europene, cuplurilor cu probleme de infertilitate li se acorda de catre stat posibilitatea de a efectua un numar gratuit de fertilizari in vitro. In tari precum Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. statul sustine financiar minim 5 incercari. Infertilitatea este o boala, nu un capriciu sau o alegere voluntara, iar impactul emotional se poate compara ca intensitate cu cel al cancerului. Cuplurile au cea mai mare lupta de dat plus cel mai greu test pentru relatia lor. Celui cu probleme, ii curge prin vene vinovatia, iar celalalt nu stie cum sa sprijine persoana de langa el. Multe cupluri nu rezista acestei lupte, ajungand la separare. Altele lupta si nu se mai opresc pana nu au copilul dorit, traind pentru acest scop. Unele cupluri incearca o singura data si apoi isi traiesc viata in doi.
Infertilitatea este rece si cuprinde tot sufletul tau, ajungi sa te indepartezi de cei dragi mai ales de prietenele devenite mamici batand din palme. Este un cancer care “mananca” relatia cladita alaturi de persoana iubita, face din tine un izvor nesecat de lacrimi, iar imbratisarea ei provoaca rani dureroase.

Insa lacrimile varsate fac loc zambetelor care apar in urma victoriei. Ar trebui sa invatam sa apreciem ce avem alaturi, ca avem o familie si copilul dorit. Multe persoane ar da orice pentru a nu dormi noptile si sa vegheze bebelusul, decat sa nu doarma din cauza lacrimilor.

Cu drag,

Ellie

P.S: daca ti-a placut articolul, te invit sa ma sustii cu un like pe pagina de Facebook „Cufarul mamei”  https://www.facebook.com/Cufarul-mamei-1627875780826785/?fref=ts