Despre autism din perspectiva unui autist!

Coperta Daniel Tammet

Pentru cineva care nu a cunoscut direct o persoană care suferă de o tulburare de spectru autist, simpla rostire sau citire a cuvântului autism o face să se gândească automat la celebrul personaj din Rain Man, interpretat magistral de Dustin Hoffman.

Am intrat însă de curând în posesia unei cărţi impresionante, intitulată „M-am născut într-o zi albastră“, apărută la Editura Philobia. Este povestea de viaţă a lui Daniel Tammet, un savant care ne explică „din interior“ ce înseamnă autismul, cum este trăit el şi care este percepţia unui autist referitor la tot ceea ce îl înconjoară. Este o perspectivă interesantă, care îi poate ajuta foarte tare pe părinţii unui copil cu tulburare din spectrul autist, fiindcă trăirile şi experienţele nu sunt redate de psihologi (care presupun doar ce se întâmplă în mintea acestuia), ci chiar de subiectul în sine.

Cartea lui Daniel Tammet este, fără îndoială, o lecţie de viaţă, aceea a unei persoane mai puţin obişnuite, cu aptitudini de nedescifrat încă de ştiinţa modernă, care nu a desluşit încă nici pe departe toate tainele creierului uman. Tammet a recitat din memorie, în faţa mai multor oameni de ştiinţă, 22.514 zecimale ale lui Pi, a învăţat 9 limbi străine (printre care islandeza şi româna) şi are o capacitate uluitoare de a face calcule complicate, cu o uşurinţă nemaipomenită.

Diagnosticat la 25 de ani cu sindromul savantului (o formă rară de autism), Tammet trăieşte pe propriile picioare şi are o viaţă socială. În 2005, postul de televiziune BBC i-a dedicat un documentar intitulat „Băiatul cu un creier incredibil“.

Concluzia? Într-un mediu caracterizat de grijă, susţinere şi afecţiune, în care nu există marginalizare, o persoană cu o tulburare din spectrul autist se poate transforma într-o fiinţă independentă. Cartea se adresează părinţilor şi familiilor în care există copii cu autism, ajutându-i să înţeleagă că poţi recupera o mulţime de lucruri pe pacurs, chiar dacă te-ai născut cu un aşa-zis handicap.

Cartea poate fi comandată de pe Editura Philobia

Cu drag 

Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *